Doner

Plantebasert kosthold hos kjæledyr

Alle dyr kan ha en plantebasert diet. Selv om dyrene ikke kan forstå grunnprinsippene i veganismen kan de likevel leve vegansk i våre hjem. Det er viktig å påpeke at dette forutsetter kunnskap om dyrets behov og hvilke næringsstoffer som er essensielle for å holde dyret friskt. Det anbefales alltid å rådføre seg med en veterinær før man legger om dyrets kosthold. Idag er det utviklet ulike fôr-typer til kjæledyr sammensatt av alle de viktigste næringsstoffene dyret trenger. En liste over disse ligger nederst på siden.

Katter og hunder

Katter er riktig nok obligerte-rovdyr i naturen, men nå er det ingen ting som er magisk i kjøtt. Så lenge dyrene får alle næringsstoffer uansett kilde så kommer dyret til å leve sunt. Det er vanskeligere å ha en vegansk katt enn en hund, men ikke umulig.

Hunder er altetere som mennesker og kan helt fint leve på en plantebasert diet. Hunder er ikke ulver selv om de stammer fra dem. De har utviklet seg langs mennesker over lang tid, og mennesker har selektivt avlet opp hunder som passer tilsammen med mennesket.

Det finnes mye plantebasert mat egnet for spesielt hunder. For katter er det færre alternativer, men også her er det mulig å finne godt sammensatte fôr-typer. Det er viktig å gjøre dette sammen med en veterinær og gjøre en ordentlig undersøkelse av dyret før man begynner å legge om dietten til dyrevennen sin, ettersom de ikke kan si ifra på samme måte som mennesker når de føler seg uvel.

Studier om plantebasert kosthold hos kjæledyr

En vegansk diet hos kjæledyr har blitt undersøkt en del, men ikke i nærheten av like grundig som hos mennesker. Under har vi bare noen av de mange artiklene.

Fôr-merker for katter og hunder

Under har vi noen fôr-merker og produkter for katter og hunder.

DogCat
V-Dog
Nature's Recipe
KetunPet
PetGuard
Yarrah
AvoDerm Vegetarian Dog
EvolutionEvolution
Natural Balance
AmiAmi
Halo Pets
BenevoBenevo
VegeDogVegeCat
Vondi
Veggie Animals (Spanish)Veggie Animals (Spanish)

For videre info og undersøkning se her.

chevron-down