Doner

Omplassering og adopsjon av dyr

I dag finnes det dessverre tusenvis av dyr som ikke har et hjem. I stedet for å kjøpe dyr fra oppdrettere og dyrebutikker (og samtidig støtte en uetisk industri) kan du heller velge å adoptere dyr som trenger å omplasseres.

Hvorfor omplasseres dyr?

Det er flere grunner til at dyr omplasseres. Tid, uforutsette hendelser eller dårlig planlegging er noen av forklaringene. I tillegg til dette har vi sett flere eksempler på at mennesker dumper dyr levende langs veier og i søppelbøtter. Noen ganger blir disse dyrene reddet i tide og satt til omplassering, andre ganger ikke. En stor grunn til at dette foregår, er at det er lett å skaffe seg dyr, og mange gjør det på impuls eller som gaver til barn. Dessverre er det dyrene som ender opp med å ta hardest skade av menneskers uansvarlighet.

Hvilke dyr settes til omplassering?

Statistikken viser at det er mest katter og hunder, samt kaniner, som flest ganger er oppe til adopsjon. De vanligste grunnene til at spesielt katter topper denne statistikken er at folk ikke kastrerer kattene sine (hunn- og hannkatter), og at nye kull fødes uintendert. Dette fører også til at allerede hjemløse katter føder nye kull med samme skjebne i vente. I tillegg til dette er det mange som gir bort katter gratis. Det er med på å senke kattens verdi og status, noe som gjør de mer utsatte for ulike former for mishandling.

Flere ganger er også de dyrene som omplasseres, dyr som av ulike grunner virker mindre "appellerende" til folk. Særlig eldre og svarte katter blir valgt sist grunnet deres alder og "kjedelige" utseende. Vi kan garantere at senior-dyr, samt dyr i alle mulige farger og fasonger, IKKE er noen dårligere familiedyr enn andre. Ved å velge eldre dyr får man like mye kos og kjærlighet som med de yngre.

hund i bur
Det finnes tusenvis av dyr i Norge alene som trenger et nytt hjem.

Av hunder ser vi ofte at det er svært aktive raser, slikt som Border Collie, som blir satt til adopsjon. Mange setter seg ikke godt nok inn i hvordan ulike hunderaser har forskjellig aktivitetsnivå og behov for ulike typer stimuli. Dette kan føre til at man skaffer seg en hund som ikke er kompatibel med ens livssituasjon.

Kaniner er også blant de dyrene som ofte omplasseres, og er i tillegg nok det mest misforståtte dyret. Mange tror at kaniner er et "burdyr", når sannheten er at kaniner verken trives i eller kan være plassert i et bur over lang tid. De har masse energi og trenger å hoppe og strekke på kroppen for å holde seg frisk. Å skaffe seg en kanin er derfor mye mer enn å sette den bort i et bur. Vi stiller oss også kritiske til betegnelsen "burdyr", da ingen dyr er født for å leve i et lite bur.

Hvor kan man adoptere dyr som trenger et hjem?

Det finnes flere ulike arenaer hvor dyr blir satt til omplassering. Dyrenes Forbund driver ikke med omplassering eller adopsjon av dyr direkte, men kan hevise til organisasjoner og steder som gjør det.

Det finnes f.eks. flere ulike avdelinger innenfor Dyrebeskyttelsen Norge, som er plassert rundt om i landet. Disse avdelingene tar ofte imot dyr som av ulike grunner ikke har et hjem og det er derfor mulig å adoptere et dyr gjennom dem. Det er viktig å bemerke seg at de anerkjenner dyrenes egenverdi og gir derfor aldri bort dyr gratis.

Det er også mange som velger å være fosterfamilie for ulike dyr som trenger det, før de tar en avgjørelse på om de ønsker å adoptere. Vi vet også at det er flere som velger å adoptere bort dyr gjennom Finn.no. Dette kan være en grei arena for adopsjon, men pass på at de tidlige eierne er seriøse, og få kunnskap om dyret før man avtaler å ta det i mot. La også være å ta i mot dyr gratis da dette vil kunne bidra til å synke dyrets verdi og status, og i noen tilfeller bidra til å opprettholde eieres uansvarlighet som å ikke kastrere dyret.

I tillegg til disse så finnes det andre foreninger som omplasserer dyr, som f.eks. Kattehuset og FOD-gården. Det viktigste er å sørge for at dyret er friskt (eller at man har tid og ressurser til å pleie det), samt at menneskene som står bak er ordentlige, seriøse mennesker med dyrets beste i tankene.

Her er en liste over noen organisasjoner du kan kontakte for adopsjon og omplassering:

  • Dyrebeskyttelsen (ulike lokalavdelinger i landet)
  • Kattehuset
  • Solplassen omplassering- og hvilehjem for eierløse hunder
  • FOD - Foreningen for omplassering av dyr
  • Forente poter
  • 4ever Home adopsjon og omplassering
  • Kompis omplassering

Vurderer du å adoptere/omplassere et dyr gjennom noen av disse sidene, så kontakt de direkte!

Hvorfor velge adopsjon?

Tusenvis av dyr står uten et hjem i dag. Dette er dyr med masse kjærlighet å gi, uten en familie å dele den med. I stedet for å avle frem og støtte avl av nye dyr inn i verden, bør vi ta vare på de dyrene som allerede lever her. Dyr opp i alderen, dyr med "vanlige" farger eller dyr med høyt aktivitetsnivå kan være flotte familiedyr dersom du har et hjem å gi som passer med dyrets personlighet og aktivitetsnivå.

Har du et kjærlig hjem å dele med et dyr som trenger det - vurder adopsjon fremfor å kjøpe/ta i mot dyr gratis. Vi trenger ikke flere dyr inn i verden før vi har tatt vare på de som allerede finnes her. Har du mulighet - åpne hjemmet og hjertet ditt for de dyrene som trenger det og få et godt og takknemlig familiemedlem i gjengjeld!

Støtt dyrene. Signer kampanjen for å styrke dyrs rettsvern nå

I Norge har dyrene et altfor dårlig rettsvern, der dyremishandlingssaker gang på gang blir henlagt og grov dyreplageri får veldig svak straff. Stå opp for dyrene nå!

chevron-down