Doner

Lev dyrevennlig

Foto: Jo-Anne McArthur / We Animals

Veganisme er en levemåte som søker å ekskludere, så langt som mulig og praktiserbart, alle former for utnyttelse av og grusomhet mot dyr for mat, klær eller andre formål.

The Vegan Society, 1944

En vegansk livsstil

Avgjørelsen om å velge bort kjøtt og andre animalske produkter kan være det viktigste og dyrevennlige valget du kan ta i livet for å hjelpe andre. Det er også et bærekraftig og klimasmart valg som også er bra for helsen din og favoriserer en mer rettferdig matproduksjon i verden.

En vegansk livsstil betyr å spise produkter fra planteriket i stedet for dyreriket, kle på andre materialer enn dyrehud og pels og ikke konsumere produkter der dyr har blitt brukt i dyreforsøk. For mange mennesker i den vestlige verden betyr det å bryte vaner og tradisjoner, noe som kan være utfordrende. På denne siden ønsker vi å hjelpe med inspirasjon og tips for å hjelpe deg med å bli vegansk.

Det er sannsynligvis like mange grunner til å bli veganer som det er veganere. Uansett årsak eller årsaker, kan du være sikker på at veganisme er en livsstil som gagner deg, dyrene, miljøet, andre mennesker og verden for øvrig.

Se også

Ikke-dyretestet - Plantebaserte kjæledyr - Omplassering og adopsjon - Helseorganisasjoners posisjon på veganisme - Miljøaspektet av en plantebasert diett

Det er tre grunner til å bli veganer: for miljøet, helsen din og for dyrene

For dyrene - muligheten til å redde liv hver eneste dag

Dyreindustrien avler og dreper over 70 millioner landdyr hvert år, bare i Norge. Dyrene har samme evne til å føle smerte, glede og lidelse som mennesker, men de blir behandlet som om de var ting. Hva vil gi oss retten til å ta livet deres? I dag kan vi ta et aktivt valg om hva vi vil spise. Vi kan se oss om i en matbutikk og velge mellom kjøttdeig, økologiske soyabønner eller bønne-chili til tacoen vår. Midt i pris, smak og alt det, kan vi også legge til empati. Vi kan tenke gjennom konsekvensene av valgene våre og la empati, medfølelse og respekt lede hva som går i handlekurvene våre. Ved å velge plantebasert på tallerkenen og en vegansk livsstil, bidrar du ikke til direkte lidelse og drap av følende vesener.

For miljøet - en bedre verden

Å spise vegansk er smart på mange måter. For eksempel krever en vegansk livsstil halvparten så mye land som et vegetarisk kosthold, og bare en femtedel av det en kjøttdiett bruker. Land som kunne vært brukt til å dyrke mat til mennesker brukes i dag i stedet for å dyrke fôr til dyr som vi mennesker avler i dyrefabrikker. Vi dyrker korn og soya for å gi til dyr i en verden der mange mennesker sulter. Å produsere direkte til folks munn er en forutsetning for bærekraftig matproduksjon. Det tar ti ganger så mye energi, jord og vann for å produsere animalsk mat, sammenlignet med tilsvarende vegetabilske matvarer. Dyreindustrien er blant de sektorene som bidrar mest til vannforurensning globalt. I følge FAO utgjør dyreindustrien 18% av klimagassutslippene i verden, noe som er mer enn verdens totale transport.

For din helse - for andres skyld

Det er flere helsemessige fordeler ved å spise vegansk. Et vegansk kosthold er blant annet rikt på fiber og antioksidanter, og reduserer risikoen for diabetes, hjerte- og karsykdommer og visse kreftformer. I Norge gir Helsedirektoratet blant annet kostholdsanbefalinger, og hvis du leser dem blir du bedt om å redusere forbruket av usunne matvarer som kjøtt, fete meieriprodukter, egg, sukker og hvitt mel og samtidig øke forbruket av sunne matvarer som grønnsaker, fullkornsprodukter, frukt, nøtter, frø og bær. Animalsk fett anses å være det mest skadelige fettet for kroppen, og World Cancer Foundation fraråder sterkt å spise prosseserte kjøttprodukter. Prøv å spise vegansk, og du vil sannsynligvis bli overrasket over hvor god du føler deg når du unnlater kjøttet, kumelken og eggene.

Hverdagstips for veganere

Vi kan alle gjøre en forskjell for dyrene i hverdagen vår ved å ta dyrevennlige valg. Her er noen eksempler på enkle ting du kan gjøre for dyrene.

Unngå dyrehager

Dyrehager prøver å rettferdiggjøre deres eksistens ved å lære barn å respektere dyr og natur. Men hva lærer vi egentlig av å se fengslede dyr? Bare at vi mennesker kan ta andre dyr fra deres familier og naturlige omgivelser fordi vi opplever det som en glede å se på dem. Dyr i dyrehager og akvarium holdes i et kunstig miljø sammen med individer de ikke selv har valgt å leve med. Mange ganger fører fangenskap til stereotyp oppførsel som dyr som står og vugger frem og tilbake. Dyrene hører hjemme fritt i naturen, ikke fanget i dyrehager.

Ikke bruk pels

Dyr blir oppdrettet i små bur på pelsfarmer eller fanget i naturen for å bli pels. Unngå pels eller produkter med pelsdetaljer, for eksempel jakker med krager eller hatter med en ekte pels. Det er mange alternativer til ekte pels.

Velg et dyrefritt sirkus

Dyr på sirkuset kjøres rundt i landet og blir holdt fanget i trange bur med dårlig plass og kommer ofte ut for å utøve nedverdigende og unaturlig manøvre i sirkusteltet. Mange sirkus har blitt avslørt når de slår dyr som ikke overholder trenerne. Det finnes flere dyrefrie sirkus, besøk et av dem i stedet.

Kjøp ikke-dyretestet

Dyretestede kosmetiske og hygieniske produkter har i prinsippet vært forbudt i EU siden 2013, men i praksis er det flere smutthull som gjør det vanskelig å være en dyrevennlig forbruker. For husholdningsprodukter er det ingen begrensninger ennå. Mange selskaper som ikke tester på dyr, velger å merke produktene selv med "ikke testet på dyr", "Cruelty free" eller "Against animal testing". Vi anbefaler at du velger et av selskapene på denne listen. Husk at produkter som ikke er testet av dyr, dessverre kan inneholde animalske ingredienser.

Adoptere

Overalt i verden er det mange dyr som trenger et hjem. Også i Norge er det dyr som ikke har et hjem, for eksempel katter som er hjemløse eller hunder eller andre dyr som har blitt forsømt og omplassert. Hvis du vil adoptere et eller flere dyr som har behov for et nytt hjem, gjør du en stor forskjell. Støtt ikke avlsdyr. Det er vanlig at dyr som ikke selges blir drept. Om du har tenkt å skaffe deg et dyr, kontakt et dyrehjem. Adopter alltid!

Vær en dyrevennlig turist

Husk å vær en dyrevenn selv når du er på ferie. Det er lett å la seg friste av ideen om å bli fotografert med en ape eller tiger. Få mennesker er klar over at dyrene er blitt fanget fra naturen, mange ganger blir dopet ned og fått tennene deres trukket ut. Ville dyr tilhører naturen. Hvis du vil se dyr, beundre dem i deres naturlige miljø. Ikke besøk dyrehager, rodeos, sirkus, delfinmesser eller tyrefekting mens du er på ferie. Tenk også på hva du kjøper hjem med deg. Mange suvenirer kan komme fra dyr, for eksempel nøkkelringer med pels, tenner eller skilpadde. Dyr som elefanter, esler, hester og kameler brukes ofte til ridning. Dyrene må jobbe hardt og i lang tid og vanligvis med utilstrekkelig tilgang på mat og vann.

Velg plantebasert/vegansk mat

Matindustrien er den næringen som tar flest dyreliv. Velg vegansk/plantebasert mat for dyrene, miljøet og din egen helse. Det er enklere enn du kanskje tror, ​​og om du trenger hjelp, prøv ut Veganerutfordringen. Du trenger ikke å endre kostholdet over natten, men la det gjøres trinn for trinn ved å bytte ut et par måltider i uken med et vegansk alternativ. Eller kanskje starte med å bytte ut produkter, for eksempel en kjøttpølse med en soyapølse eller havremelk i stedet for kumelk.

Å være vegansk betyr ikke at ens kosthold kun består av grønnsaker og belgfrukter. I dag er det uendelig mange produkter som man kan bruke i stedet for kjøtt og meieriprodukter. Disse vego-produktene lar deg spise maten du er vant til og glede deg over, bare at du kan bruke vegansk i stedet for animalske produkter. I dag er det varianter på de fleste kjøtt- og meieriprodukter. De fleste finner du i vanlige dagligvarebutikker, som veganske kjøttprodukter, soyaprotein, tofu, plantemelk, smør og margarin, krem, yoghurt, crème fraiche, ost og is.

For å gå vegan finnes det til å med tilpasset individuell hjelp på Veganerutfordringen.

chevron-down